Zacznę od tego, że ostatnio jak sobie czegoś nie ugotuję to mnie skręca :)
inspiracją są dla mnie blogi kulinarne oraz smaczna grupa na FB.
Tym razem danie proste i tanie, ale przepyszne.. choć zdecydowanie nie dietetyczne [zwłaszcza jak się jada po 22].
Przepis zaczerpnięty ze strony mniamniam.com na ziemniaki zapiekane w sosie mleczno-musztardowym z czosnkiem. Ja pozwoliłam sobie go delikatnie zmodyfikować ;)
Składniki:
1/2 kg ziemniaków
cała główka czosnku
około 3 szklanek mleka
2 łyżki masła
2 łyżki oleju do wysmarowania formy
3 łyżeczki dobrej musztardy z całymi ziarnami gorczycy - ja dałam 3 łyżki stołowe
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - ja użyłam mielonego z torebki
moje dodatkowe składniki:
2 łyżki cukru
30 dag boczku wędzonego
ser morski
2 średnie cebule
Wykonanie:
1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki i wrzucić do wody z cukrem - stają się przez to słodsze i przy opiekaniu bardziej chrupiące.
2. Masło roztopić w garnku i dodać pokrojone ząbki czosnku.
3. Do podsmażonego czosnku wlać mleko i dodać ziemniaki. Gotować 5-8 min (wg przepisu).
4. Gdy ziemniaki zaczną mięknąć dodać musztardę i wymieszać.
5. Równolegle podsmażyć boczek i cebulę.
6. Ziemniaki przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażony boczek i cebulę.
7. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekać ok 30 minut (zależy jak dużo sosu wlejecie) - sos musi odparować a ziemniaki lekko się przypieką.
Kolacja gotowa :)
Ale aleeee .. będąc na zakupach w "kerfurze" szukając kaszanki [dżizas jak to brzmi] zobaczyłam ten smakołyk i aż zatęskniłam za domem :D
Chopy i dziołszki paczcie ino .. krupnioki w gorolowie sprzedajo!
No to z racji tego, że zostało nam ziemniaczków sporo, to na obiadek były pieczone ziemniaczki z kolacji + krupniok podsmażony z cebulą :)
Po co tu wchodziłam? O tej porze? Teraz cierpię :P
OdpowiedzUsuńjuż się skończyło więc nie ma co cierpieć ;)
OdpowiedzUsuń