Copyright © mONż i rzONA
Design by Dzignine
sobota, 20 października 2012

golonka w piwie z musztardą

Przepyszna wyszła .. mięsko odchodziło od kości .. mniam .. <ślinotok>


Dla tych co piekarnika nie posiadają, wersja z patelni :)




Potrzebne będą:

- Golonka indycza (szybciej mięsko robi się miękkie)
- pieprz (ja użyłam czosnkowego)
- czosnek staropolski
- czosnek wyciskany
- piwo - ja użyłam Łomży niepasteryzowanej
- papryka chilli
- papryka słodka - przyprawa
- musztarda francuska



Golonkę potraktować przyprawami i najlepiej zostawić na minimum 12 godzin. Następnie Mięcho wrzucić na patelnię podlać piwem dorzucić papryczkę chilli - można naciąć mięso i powkładać małe kawałki. Na wierzch położyć grubą warstwę musztardy francuskiej (mięso będzie kruche i nie wyschnie). Przykryć patelnie i zostawić na 1-2 godziny na wolnym ogniu.

Na sosie piwnym, który pozostał po golonce polecam zrobić ryż.
Przelać sosik do woka wrzucić porcję ryżu (nie w torebce), niestety żeby się nie spaliło trzeba cały czas mieszać. Jak sosu piwnego jest za mało można dolać trochę mleka :) Po 10 minutach ryż powinien być sprężysty i pyszny.



Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia gotowej golonki, gdyż mój samiec alfa wrócił z męskiego piwka i wgryzł się w mięso prosto na patelni.. rano dojadaliśmy resztki ;)

4 komentarze:

  1. Muszę zrobić taką i mojemu samcowi, pewno się ucieszy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. a w spisie składników zagubiła się gdzieś musztarda ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. ja robię rewelacyjną golonkę w sosie barbecue. Wcześniej gotuję mięcho tak z 1,5 godziny... będzie bardziej miękkie.
    potem przyprawy, sól pieprz shoalrma, sos bbq i do piekarnika. Mmmmm... pycha! polecam

    pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń