Copyright © mONż i rzONA
Design by Dzignine
wtorek, 21 sierpnia 2012

pierwsze bułeczki :)

Pierwszy raz użyłam piekarnika do czegoś innego niż upieczenie mięsa :D 
No i muszę powiedzieć, że jestem z siebie dumna!

Upiekłam wczoraj żytnie bułeczki z ziarnami :)
Poniżej przepis, krok po kroku:

400g mąki żytniej
100g mąki pszennej
1 łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
80ml oliwy z oliwek
ziarna słonecznika i pestki dyni
50g drożdży
250ml letniej wody



Mąki, sól, cukier i ziarna wymieszać w misce.


W połowie ciepłej wody rozrobić drożdże, po czym dolać je wraz z resztą wody i oliwą  do miski z mąką. Wymieszać aż powstanie jednolita masa. Miskę przykryć wilgotną ścierką i odstawić na ok 30 minut.


Uformować z ciasta zgrabne bułeczki :) i rozłożyć na pokrytej papierem blasze (?).



Piec przez 20-30 minut w temp 220 stopni.


UWAGA!
należy uważać przy krojeniu, bo po wyjęciu z piekarnika są pierońsko gorące :P



Nie ma to jak najeść się na noc gorących bułeczek - tak gorących że nawet ser się na nich zaczynał topić ;)


Na potwierdzenie tego jakie pysssszne owe bułeczki były (tak, były, już zjedzone) post na fb ;)


Jestem z siebie dumna!

Na nocne gotowanie muszę sobie jakieś dodatkowe światło w kuchni zamontować, coby zdjęcia jaśniejsze były :)

5 komentarzy:

  1. zapomnialas o najwaznieszym skladniku :D czyli o mnie bo bylam obecna duchem przez caly ten proces i dlatemu wlasnie buleczki sa takie pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. sama dopisałaś, więc po cóż ja już mam się powtarzać ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. pierwsze koty za płoty, jak to mówią :) jeśli można to podpowiem, że warto w przepisie na wypieki podawać jeszcze typ mąki czyli jej oznaczenie liczbowe żeby wszyscy wiedzieli o co chodzi bo zarówno żytnie jak i pszenne są różnie mielone :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za podpowiedź, następnym razem zwrócę na to uwagę :)

      Usuń